House of the week: Swansea

admin | 杭州桑拿
8 Sep 2019

House of the week: Swansea Swansea home. Mark Lawler Architects
Shanghai night field

Pacific Drive, Swansea home. Mark Lawler Architects

Pacific Drive, Swansea home. Mark Lawler Architects

Pacific Drive, Swansea home. Mark Lawler Architects

Pacific Drive, Swansea home. Mark Lawler Architects

Pacific Drive, Swansea home. Mark Lawler Architects

TweetFacebookTHERE’S something serene about waking up in a home that offers an vista across an ocean that winks back at you in the morning sunlight.

Those who can afford – or inherit – a beachside abode may have an enviable lifestyle from the footpath, but building on the coast requires an intensified consideration of two things: durability and privacy.

“Durability becomes a much bigger concern when building a home opposite the ocean,” Mark Lawler says.

“It can be beautiful in summer but we have to think about all seasons, so knowing where the wind and the weather is coming from and providing that weather protection, while opening up the views to the sun is important too,” he says. “It is also important to be considerate of privacy. It’s great to have a view, but you have to consider there will be people in the street and you don’t want to feel like your house is on exhibition.”

Lawler, director of Mark Lawler Architects, was approached by a client in March 2011 to design their new home off Swansea Heads.

The site formerly held a miner’s cottage that was being occasionally enjoyed as a holiday home and had already survived one transportation from the structure’s original place of birth – somewhere near Kurri.

After a swift bulldoze, Lawler and his team started from the ground up, completing an ultra-modern three-bedroom, two-bathroom home complete with double garage and rolling views across the water from both levels.

The exterior of the house enjoys an unusual asymmetrical facade constructed using Hebel’s PowerPanel- a lightweight, aerated concrete with a render and paint finish on top.

“It’s got excellent thermal and acoustic properties and the rendering gives it a tough skin, stops the wind and the sand eroding the home,” Lawler says.

The ground level of the home was elevated by one metre to maximise on the view while ensuring that privacy wasn’t compromised.

This level includes the combined living, dining and kitchen space, as well as a wing located at the exterior with two guest bedrooms and a guest bathroom.

The living space was designed with a seamless orientation towards the sea.

The clean, simplistic lines of the built-in shelving in the living area comfortably encase a sleek gas fireplace and a flat-screen television which is mounted into a tailor-made indent in the wall.

“While furniture is often cheaper, it doesn’t have the quality of the appearance of something built specifically for that wall and it doesn’t facilitate the exact arrangement of shelves,” Lawler explains.

“Built-in furniture looks much more sophisticated and well-fit to the space as opposed to chunky furnishings.”

The kitchen is contemporary and clean, with a generous floating island bench made of caesarstone and measuring 1200 millimetres wide.

One side hides storage, while the other is the perfect height for a smatter of modern bar stools tucked beneath the slab of sandy-coloured caesarstone.

Blackbutt floorboards are laid in a variety of shades.

“Most of our clients want a hard-wearing, durable surface in their living area,” Lawler says. “It loans the space that indoor-outdoor relationship. With beachside living in this instance, floorboards are unpretentious about sand, as well as just looking warmer.”

The master bedroom is located upstairs, alongside a second living area and study.

“When they initially approached me, they knew they really wanted to put their bedroom upstairs to get the benefit of the view,” Lawler says.

“They can see the dolphins and the whales from up there but bystanders can’t see the clients.”

Comments are closed.